- Kapittel 1. Formål og innhold
- Kapittel 2. Virkeområde, eierforhold og styring
- Kapittel 3. Rett til plass, opptak, søknad og søknadsfrist
- Kapittel 4. Åpningstid og ferie
- Kapittel 5. Oppholdstid
- Kapittel 6. Foreldrebetaling
- Kapittel 7. Oppsigelse
- Kapittel 8. Ledelse og bemanning
- Kapittel 9. Andre bestemmelser
Kapittel 1. Formål og innhold
§ 1-1 Formål
Skolefritidsordningen (SFO) skal i nært samarbeid med foresatte legge til rette for å gi barn et trygt omsorgs- og fritidstilbud utenom skolens undervisningstid. Skolefritidsordningen skal legge til rette for lek, kultur- og fritidsaktiviteter med utgangspunkt i alder, funksjonsnivå og interesser hos barna. SFO skal være en læringsstøttene arena og bidra til å styrke barnas faglige utvikling, der det også kan gis mulighet til leksearbeid.
§ 1-2 Innhold
SFO skal ha aktiviteter både ute og inne. Skolefritidsordningen skal ha et ute- og inneareal som er egnet til formålet. Skolefritidsordningene har prioritet til å benytte skolens lokaler etter skoletid og frem til skolefritidsordningens stengetid.
Innhold og organisering av tilbudet i de kommunale skolefritidsordningene skal være i samsvar med:
- Opplæringslov med forskrifter
- Forskrift om rammeplan for skolefritidsordningen (Rammeplanen)
- Felles årsplan for skolefritidsordningen i Ås kommune, samt hver enkelt SFO sitt årshjul
Kapittel 2. Virkeområde, eierforhold og styring
§ 2-1 Virkeområde
Forskriften gjelder alle skolefritidsordninger som drives av Ås kommune.
SFO- tilbudet skal gis i henhold til de rettigheter og plikter som følger av opplæringsloven kapittel 12 Skolemiljøet til elevane, opplæringsloven § 17-11 Politiattest og forbod mot tilsetjing, Forskrift til opplæringsloven kapittel 2 Leksehjelp og skolefritidsordning, og bestemmelser om taushetsplikt i Lov om saksbehandlingen i offentlig forvaltning (forvaltningsloven) §§ 13-13f.
§ 2-2 Eierforhold
Ås kommune ved virksomhet grunnskole er eier av de kommunale skolefritidsordningene.
§ 2-3 Styring
Hovedutvalg for oppvekst- og kultur har ansvar for politisk styring. Rektor ved den enkelte skole, har det overordnede administrative og faglige ansvaret for SFO, jf. denne forskriftens § 8-1.
§ 2-4 Barnets beste og barns rett til medvirkning
Elevene har rett til å medvirke i alt som gjelder dem selv, jf. opplæringsloven § 10-2. Elevene har rett til å si sin mening og bli hørt i saker som berører dem, jf. opplæringsloven § 10-2 og barnekonvensjonen artikkel 12. I de handlinger som angår barn, skal barnets beste vurderes og være et grunnleggende hensyn, jf. opplæringsloven § 10-1. Barnets synspunkter skal tillegges vekt i samsvar med dets alder og modenhet.
Kapittel 3. Rett til plass, opptak, søknad og søknadsfrist
§ 3-1 Rett til plass og opptakskriterier
Barn på 1. til 4. årstrinn, og barn med særskilte behov på 5.-10. trinn har etter søknad rett til plass i SFO, jf. denne forskriftens kapittel 5. Elever på 1.-7. trinn som har fått skoleplass ved en skole, har rett til SFO-plass ved den samme skolen. Foreldrene må søke om heltidsplass, gratisplass eller deltidsplass, jf. denne forskriftens kapittel 5. Elever med rett til SFO, har rett til å få den type plass de søker om.
§ 3-2 Søknad
Foreldre må logge inn i Oppvekstportalen for å søke om SFO- plass. Etter mottak av søknad, sender den aktuelle SFO ut et tilbud om plass. Foreldre takker ja eller nei til tilbudet i Oppvekstportalen. Bekreftet SFO-plass beholder eleven ut 4. trinn, med mindre foresatte endrer eller sier opp plassen. Foreldre må logge inn i Oppvekstportalen for å endre eller si opp plassen.
§ 3-3 Søknadsfrist
Søknadsfristen for barn som ønsker plass fra 1. august, er 15. april. Det er anledning til å søke om plass og endring av oppholdstid, gjennom hele året. Tildeling av ny plass for nye elever på 1. trinn, er fra og med 1. august. Plassen kan benyttes fra 1. august, og det må betales fra denne dato.
§ 3-4 Opptak
Rektor ved den enkelte skole er opptaksmyndighet for skolefritidsordningen.
Kapittel 4. Åpningstid og ferie
§ 4-1 Åpningstid
Skolefritidsordningen holder åpent 9,5 timer på hverdager, i tidsrommet fra
kl. 07:00 – kl. 17:00. Når skolen er åpen, er SFO stengt i skoletiden.
Ås kommune har 3 ulike åpningstider. Hver skole kan velge ett av følgende alternativer:
- 7:00 – 16:30
- 7:15 – 16:45
- 7:30 – 17:00
Det er skolens arbeidsutvalg som beslutter den enkelte skoles åpningstid, etter høring blant foreldrene som har barn i SFO.
§ 4-1 Ferie og plandager – SFO holder stengt
Skolefritidsordningen holder stengt:
- uke 28, 29 og 30
- 5 plandager– disse avholdes i hovedsak samtidig med skolens plandager
- mellom jul og nyttår
- mandag, tirsdag og onsdag i påskeuken
§ 4-2 Ferie – SFO holder åpent
Dager der skolen er stengt og SFO er åpen, har eleven SFO-tilbud også i ordinær skoletid. Elever som har deltidsplass eller gratisplass, har tre valgfrie dager med SFO i ferieukene. I skolens høst- og vinterferie, samt uke 26 og 27 kan tilbudet samordnes med SFO på nærliggende skoler. Påmelding til ferie-SFO må gjøres til SFO-leder i god tid før ferien, og senest 2 uker før.
Kapittel 5. Oppholdstid
§ 5-1 Typer oppholdstid
I Ås kommune kan foreldre søke om følgende oppholdstider:
- Helplass 1. – 4. trinn: alle dager, morgen og ettermiddag i åpningstiden
- Gratisplass 1. – 3. trinn: 12 ettermiddagstimer per uke
- Deltidsplass 4. trinn: Inntil 10 timer per uke, morgen og ettermiddag
- Gratisplass 5. – 10. for elever med særskilte behov
§ 5-2 Helplass 1.- 4. trinn
Helplass er et tilbud innenfor rammen av daglig åpningstid for den aktuelle skolefritidsordningen. Når skolen er stengt og SFO holder åpent, kan plassen benyttes alle dager i hele den aktuelle skolefritidsordningens åpningstid. Betaling for oppholdstid og kost er beskrevet i denne forskriftens kapittel 6.
§ 5-3 Gratisplass 1.-3. trinn
Elever på 1.-3. trinn tilbys gratis SFO med et omfang på 12 timer hver uke.
Kost må betales, jf. denne forskriftens kapittel 6. Ås kommune organiserer gratistimene som opphold på SFO fra skoleslutt og til et fast klokkeslett hver ettermiddag. Omfanget av gratisplassen strekker seg fra i underkant av 2 timer til 3 timer fra skolen slutter. Foreldre kan ilegges gebyr ved for sent hentet barn, jf. denne forskriftens § 6-6. Sluttidspunktet for gratisplassen i SFO vil være forskjellig for de ulike skolefritidsordningene, fordi elever i Ås slutter undervisningen på ulike tidspunkter. Gratisordningen omfatter også 3 dager opphold i ferier der skolen er stengt og SFO er åpent. Foresatte som har behov for SFO før skolestart, lenger enn gitt sluttidspunkt på ettermiddagene eller flere dager i feriene, kan søke heltidsplass for sitt barn. Det trekkes 12 timer gratis SFO fra foreldrebetaling for helplass for 1., 2. og 3. trinn, jf. denne forskriftens kapittel 6.
§ 5-4 Deltidsplass 4. trinn
Foreldre til elever på 4. trinn kan søke om deltidsplass. Omfanget av deltidsløsningen er inntil 10 timer pr. uke. Timene kan disponeres både før skolestart på morgenen, og etter skoleslutt på ettermiddagen. Foreldre kan ilegges gebyr ved for sent hentet barn, jf. denne forskriftens § 6-6. Deltidsplassen skal beskrives og avtales skriftlig mellom foreldre og SFO for ett skoleår av gangen. Det åpnes opp for at eleven kan ha forskjellige dager i like og ulike uker, så lenge det er en fast ordning.
§ 5-5 Gratisplass 5.-7. trinn
Elever med særskilte behov på 5.-7. trinn har rett til helplass i SFO, uten foreldrebetaling, jf. forskrift til opplæringsloven § 2-3. Tilbudet gis ved elevens nærskole. Kost må betales, jf. § 2-3 og denne forskriftens kapittel 6. Elever i grunnskolen med nedsatt funksjonsevne, skade eller sykdom, med plass i SFO, har rett til skyss til og fra SFO, jf. opplæringsloven § 4-1. Retten omfatter ikke skyss i skoleferiene.
§ 5-6 Gratisplass 8.-10. trinn
Ungdommer med særskilte behov på 8.-10. trinn har rett til et etter-skoletilbud uten foreldrebetaling, jf. kommunestyrets vedtak av 21.06.2023 sak 66/23 Budsjettreguleringer 1. tertial 2023 – Ås kommune. Tilbudet gis ikke på nærskolen, men i annet egnet bygg innenfor kommunen. Målgruppen er ungdommer som bor sammen med yrkesaktive foreldre, som har behov for tilsyn/aktivitet etter skoletid og frem til foreldrene kommer hjem fra arbeid. Elevene har rett til skyss til og fra dette tilbudet, også på skolens fridager, plandager og øvrige fridager når tilbudet er åpent, jf. Ås kommunes forskrift om skoleskyss § 2-5.
§ 5-7 Gratisplass 8.-10. trinn SFO ved Follo barne- og ungdomsskole
Elever med skoleplass på Follo barne- og ungdomsskole på 8.-10. trinn, har rett til helplass i SFO uten foreldrebetaling, jf. kommunestyrets vedtak av 21.06.2023 sak 66/23 Budsjettreguleringer 1. tertial 2023 – Ås kommune. Elevene har rett til skyss til og fra dette tilbudet, også på skolens fridager, herunder skoleferier, plandager og øvrige fridager, når tilbudet er åpent, jf. Ås kommunes forskrift om skoleskyss § 2-6.
§ 5-8 Kjøp av enkeltdager
Det gis anledning til å kjøpe enkeltdager, for elever med gratisplass på 1.-3. trinn og for elever på 4. trinn med deltidsplass. Det kan kjøpes enkeltdager både når skolen er åpen og når skolen er stengt. Kjøp av enkeltdager skal avtales med SFO- leder senest 14 dager i forveien.
§ 5-9 Endring av oppholdstid
Dersom foresatte ønsker endringer i oppholdstiden, må de søke om det ved å logge inn i Oppvekstportalen. I perioden 1. august til 31. mars er oppsigelsestiden for endring av oppholdstid 1 måned med virkning fra den første i påfølgende måned. Se regler for oppsigelse og endring i denne forskriftens kapittel 7.
Kapittel 6. Foreldrebetaling
§ 6-1 Hjemmel
Kommunen kan kreve foreldrebetaling, jf. opplæringsloven § 4-5. Kommunen kan kreve betaling for kost, jf. forskrift til opplæringsloven § 2-2. Kommunestyret fastsetter satsene for helplass, deltidsplass, kost og gebyrer.
Merk: Sats for kost og gebyr jf. forskriftens kapittel 6 behandles av kommunestyret 11.12.2024
§ 6-2 Betalingsregler
- Det betales for 11 måneder per år. Juli måned er betalingsfri. Det faktureres alltid for hele måneder.
- Det betales for kost i tillegg til oppholdsbetalingen. Kostprisen er lik uansett oppholdstid. Kommunen kan kreve betaling for kost for alle oppholdstider i SFO som er beskrevet i denne forskriftens § 5-1. Barn som kjøper enkeltdag får kostnadsfritt være med på måltidet de dagene de er til stede. Den enkelte SFO skal finne lokale ordninger som ivaretar barn med matallergi innenfor normalprinsippet (religion/laktose/gluten/egg/nøtter). Barn som har matallergier utenfor normalprinsippet, hvor man ikke får bestilt matvarer hos leverandør, kan etter søknad fra foreldre, fritas for å betale for kost.
- Betalingen skjer forskuddsvis den 15. hver måned.
- Foreldre blir fakturert for plassen og kost hvis den ikke blir brukt, med mindre den sies opp eller endres i Oppvekstportalen med 1 måneds varsel.
- Det betales ut oppsigelsestiden, jf. denne forskriftens kapittel 7.
- Økte satser for oppholdsbetaling og kost iverksettes først etter minst seks uker etter kunngjøring på kommunens nettsider.
§ 6-3 Redusert betaling grunnet lav inntekt
Husstander med lav inntekt kan få redusert betaling, jf. forskrift til opplæringsloven § 2-4. Hvis prisen for SFO er høyere enn 6 prosent av den samlede inntekten til husholdningen, kan foreldre søke om redusert betaling. Kommunestyret fastsetter inntektsgrense årlig. Barnet må ha plass i SFO før foreldre kan få vedtak om redusert betaling.
Beregningsgrunnlaget for oppholdsbetalingen er husholdningens samlede kapital- og personinntekt etter skatteloven kapittel 12. Det er skattemeldingen som legges til grunn for inntekt, og kommunen innhenter skatteopplysninger fra Skattedirektoratet, jf. forskrift til opplæringsloven § 2-5. De som ikke har skattemelding, må legge ved annen dokumentasjon sammen med søknaden. Annen dokumentasjon kan for eksempel være lønnsslipper, vedtak fra NAV, eller dokumentasjon fra Lånekassen. Foreldre plikter å melde om økninger i inntekt som kan ha betydning for foreldrebetalingen. Endring i betalingen gjøres gjeldende fra påfølgende måned. Dersom opplysninger om forhøyet inntekt fremkommer senere, vil den forhøyede betalingssats bli beregnet med tilbakevirkende kraft.
Som en husholdning regnes ektefeller, registrerte partnere og samboere. Som samboere regnes to ugifte personer over 18 år som bor sammen, og som har bodd sammen i et ekteskapslignende forhold i minst 12 av de siste 18 månedene, eller har felles barn. Dersom foresatte er separert eller skilt og bor alene, er beregningsgrunnlaget kun dennes inntekt. I de tilfeller der barn bor fast hos begge foreldre, beregnes oppholdsbetalingen ut fra inntekten til den av foreldrene som har samme folkeregistrert adresse som barnet.
Det må søkes om redusert foreldrebetaling hvert skoleår, via kommunens elektroniske søknadsskjema. Rektor fatter vedtak om redusert betaling, og kan til enhver tid kreve nødvendig dokumentasjon fra foreldre for å beregne redusert betaling. Søker foreldre før 1. august, gjelder vedtak om redusert betaling fra 1. august og ut skoleåret. Søkes det etter 1. august, gjelder vedtaket fra første hele måned etter søknadstidspunktet og ut skoleåret.
§ 6-5 Forsinket betaling
Ved for sen betaling påløper forsinkelsesrente i henhold til Lov om renter ved forsinket betaling m.m.(forsinkelsesrenteloven). Det kan ilegges purregebyr.
Første purring ved manglende betaling er en påminnelse. Andre purring er en betalingsoppfordring med varsel om rettslig inkasso ved mislighold, samt varsel om oppsigelse av SFO-plassen. Dersom andre purring ikke er innbetalt innen forfall, og skyldner heller ikke har inngått en nedbetalingsplan med kommunen, går saken til rettslig inkasso og barnet mister SFO-plassen.
§ 6-6 Gebyr for sent hentet barn
Barn som hentes etter skolefritidsordningens stengetid, etter sluttidspunkt for gratisplass eller avtalt bruk av deltidsplass, regnes som for sent hentet.
Foreldre som henter for sent kan ilegges et gebyr fastsatt av kommunestyret. Ved første gang for sent hentet barn etter stengetid eller avtalt oppholdstid, vil foreldre motta informasjon muntlig eller skriftlig om ileggelse av gebyr ved andre gangs for sen henting.
Kapittel 7. Oppsigelse
7-1 Oppsigelse fra foresatte
I perioden 1. august til 31. mars er oppsigelsestiden 1 måned, med virkning fra den første i påfølgende måned. Det samme gjelder for endring av oppholdstid. Ved oppsigelse etter 1. april, må plassen betales til og med juni måned.
Skal plassen sies opp fra og med 1. august, må dette gjøres innen 1. juni.
Oppsigelse og endring av oppholdstid gjøres ved å logge inn i Oppvekstportalen.
Oppsigelsestiden kan fravikes ved spesielle tilfeller etter skriftlig søknad til rektor.
7-2 Oppsigelse på grunn av mislighold
Kommunen kan si opp plassen skriftlig med én måneds varsel fra den 1. i hver måned, dersom det foreligger vesentlig mislighold av avtalen. Før eventuell oppsigelse skal foresatte gis skriftlig varsel for å få anledning til å rette opp forholdet. Som vesentlig mislighold anses blant annet:
- Manglende betaling
Dersom skyldig beløp ikke blir betalt, sendes varsel om oppsigelse sammen med andregangs purring. Manglende betaling som har gått til inndrivelse gjennom rettslig inkasso, medfører øyeblikkelig oppsigelse av plassen, dersom ikke andre særskilte betalingsavtaler er inngått skriftlig. Ved øyeblikkelig oppsigelse kan plassen beholdes ut gjeldende måned. - Betalingsregler
Dersom betalingsreglementet ikke overholdes, jf. denne forskriftens § 6-2. - Ubetalte fakturaer
Det står igjen restanse (ubetalte regninger) fra tidligere opphold i barnehage/SFO. - Åpningstid
Dersom skolefritidsordningens stengetid eller sluttidspunkt for gratisplass/ deltidsplass ikke overholdes gjentatte ganger. - Dersom særskilte forhold gir grunn til det.
Kapittel 8. Ledelse og bemanning
§ 8-1 Administrativ og faglig leder
Rektor er administrativ og faglig leder av skolefritidsordningen. Rektor fastsetter organiseringen og bemanningen av skolefritidsordningen. Organiseringen skal sikre sammenheng og samarbeid mellom skole og SFO, og god faglig og praktisk drift. Rektor er ansvarlig for at SFO-tilbudet oppfyller innholdet og kravene som følger av § 1-2 i denne forskriften.
§ 8-2 SFO- leder
Ved den enkelte skole skal det være en SFO-leder eller en inspektør med ansvar for den daglige driften av SFO. Lederen skal ha pedagogisk utdanning eller annen relevant utdanning. Baseledere skal ha pedagogisk bakgrunn eller kompetanse tilsvarende barne- og ungdomsarbeider, eller særlig egnethet.
§ 8-3 Bemanning
Bemanningen av skolefritidsordningen skal avgjøres kommunalt ut fra lokale forhold og behov, jf. Ot.prp.nr. 60 (1997-1998). Bemanningen skal samlet sett gi barna et godt tilbud i samsvar med denne forskriftens §§ 1-1 og 1-2.
Den enkelte SFO skal ha en forsvarlig bemanning som bidrar til et trygt og godt SFO- tilbud, og sørge for at formålet med SFO blir oppfylt.
Kapittel 9. Andre bestemmelser
§ 9-1 Klage
Klage på enkeltvedtak (opptak, oppsigelse, endring av oppholdstid, redusert betaling) kan påklages etter Forvaltningsloven kapittel VI. Eventuell klage sendes skolen. Klagefrist er 3 uker. Klageinstans er formannskapet i Ås kommune.
§ 9-2 Forsikring
Ås kommune har kollektiv ulykkesforsikring for barn i skolefritidsordningen.
SFO har som hovedregel ingen erstatningsplikt ved tap eller skade på barns medbrakte private eiendeler som for eksempel klær, leker, elektronisk utstyr m.m.
§ 9-3 Forskriften
Endring av forskriftene foretas av Hovedutvalg for oppvekst- og kultur. Forskriften publiseres i Lovdata.
§ 9-4 Ikrafttredelse
Forskriften trer i kraft fra 25.09.2024. Fra samme tid oppheves Forskrift om skolefritidsordningen i Ås, vedtatt i Hovedutvalg for oppvekst og kultur 17. februar 2016, gjeldende fra 1. april 2016 og endret 23.01.2019.