Hvordan beregnes vann- og avløpsgebyret?
Vann- og avløpsgebyrene består av et fast abonnementsgebyr og et variabelt gebyr etter målt forbruk. Forbruket måles med vannmåler og du betaler for det du faktisk bruker.
I Ås kommune har mange nå fått installert en fjernavlest måler, dette er en måler som sender informasjon om vannforbruket direkte til Ås kommune. Der det fortsatt er installert en vannmåler som må leses av manuelt, må eier må sende inn avlesning ved årsskiftet hvert år. Målt forbruk fra vannmåleren legges til grunn for den variable delen av gebyrene.
Vannforbruket måles av vannmåleren, og avløpsforbruket er lik vannforbruket. Dette vil si at har du brukt 50m3 vann betaler du også for 50m3 avløp.
Hva er forskudd (a konto), og hvordan beregnes dette grunnlaget?
Forskudd ( a konto) betyr at du betaler for et estimert forventet vann- og avløpsforbruk (basert på fjorårets forbruk). Det vil si fjorårets forbruk legges til grunn for a konto grunnlag for inneværende år.
Jeg har hatt et høyere forbruk enn det som er forskuddsbetalt (a konto). Hva skjer da?
Hvis du har betalt for lite forskudd (a konto) vil du bli belastet for differansen ved avregning sammen med 1. termin året etter.
Jeg har hatt et lavere forbruk enn det som er forskuddsbetalt (a konto). Hva skjer da?
Hvis du har betalt for mye forskudd (a konto) vil differansen trekkes fra ved avregning sammen med 1. termin året etter.
Vannmåleroppgjør utføres kun ved årsslutt, ikke ved eierskifte.
Eksempel:
Huseier hadde et målt vannforbruk på 100m3 for 2023. Da ble forskudd (forventet forbruk) for 2024 satt til 100m3, og i løpet av 2024 ble huseier fakturert for dette forbruket fordelt på fire terminer. Ved årsskiftet 2024/2025 ble vannmåleren lest av med det faktiske forbruket for 2024. Forbruket viste seg da å være 130m3. På fakturaen for 1. termin 2025 vil huseier avregnes for 30m3 mer for 2024, og det nye grunnlaget for forskudd for 2025 settes til 130m3. I løpet av 2025 skal huseier betale for dette forbruket fordelt på fire terminer. Ved årsskiftet 2025/2026 blir måleren lest av igjen, og da vil dette forbruket vise om det er brukt mer enn de 130m3 huseier har blitt fakturert for, eller om det er brukt mindre. Dette vil sette forskuddsgrunnlaget for 2026. Osv.
Hvordan kan jeg sjekke faktura og fakturagrunnlag?
Du som er registrert som fakturamottaker kan alltid logge deg inn på "Min kommune" for å se alle fakturaer kommunen har sendt deg fra 2020 og til dags dato.
Jeg har mottatt faktura for 1. termin 2025, med avregning for vann- og avløpsforbruket for 2024. Hvorfor er fakturabeløpet høyere enn tidligere?
Dette kan skyldes:
- endring av pris (gebyrene har økt litt fra 2024 til 2025)
- høyere vannforbruk enn tidligere år (a konto med forventet forbruk som er fakturert i 2024 er lavere enn det faktiske forbruket lest av måleren i desember 2024)
- endring av antall personer i husstanden
- lekkasje i toalett eller en kran som drypper/renner
- vanning
- fylling av basseng
- husvask utvendig i sommermånedene
- andre årsaker
Hva er normalt forbruk av vann og avløp for en person?
En person bruker i gjennomsnitt 50-60 kubikkmeter vann per år (50-60m3). Det tilsvarer cirka 50 000-60 000 liter.
Gjennomsnittlig husholdningsforbruk per innbygger per døgn (liter/person/døgn) er 180 liter.
Kilde: SSB, 2020
Vannforbruket mitt er veldig høyt, kan jeg ha en lekkasje?
Det er lurt å sjekke etter mulige lekkasjer med jevne mellomrom. Se og hør om det drypper/renner i toalettet, i dusjen, fra sikkerhetsventilen på varmtvannsberederen eller om du kan se at det lekker fra utekrana.
På vannmåleren kan du også se om telleren går når du vet du ikke bruker vann. Noter målerstanden på vannmåleren og vent noen timer før du igjen sjekker den (husk oppvaskmaskin/vaskemaskin og lign. kan ikke være i gang). Går telleren fortsatt, så har du mest sannsynligvis en lekkasje og bør vurdere å kontakte et rørleggerfirma så snart du kan.
Ved vannlekkasje, hvor lekkasjevannet beviselig ikke har gått til avløp, kan det søkes reduksjon i avløpsgebyret. Det er abonnenten som har bevisbyrden i slike tilfeller.
Jeg har brukt mye vann som ikke har gått i avløpet, kan jeg få redusert avløpsgebyr?
Vann inn = avløp ut. Det gis ikke reduksjon i avløpsgebyr for vann til hagevanning, husvask, bilvask og oppfylling av badebasseng.
Min bolig/fritidsbolig er ikke i bruk. Må jeg betale vann- og avløpsgebyret?
Fraflytting eller fravær fra bolig gir ikke grunnlag for reduksjon av gebyrene. Er bebyggelsen på eiendommen fjernet eller ødelagt slik at den ikke kan brukes, må du betale årsgebyr til vi har mottatt dokumentasjon om at stikkledningen er frakoblet eller plugget på hoved-/fellesledningen.
Hvem fastsetter vann- og avløpsgebyrene og hvorfor endres disse fra år til år?
Som innbygger lurer man på hvorfor gebyrene endres fra år til år.
Det gjennomføres store endringer i Ås og i omkringliggende kommuner i tiden fremover. Det stilles strengere krav til avløpsrensing og det stilles strengere krav til vannforsyningen. I tillegg må den eksisterende vann- og avløpsinfrastrukturen opprettholde godkjent standard og holde tritt med kapasitetsutfordringer knyttet til boligutbygging, krav til brannvann, overvannshåndtering og miljøkrav for å sikre et godt drikkevann til alle i Ås. Dette påvirker hva du som mottaker av tjenestene må betale.
Kommunale avgifter og eiendomsskatt vedtas av kommunestyret som en del av budsjettbehandlingen, og derfor kan satsene endres ved årsskiftet.
Avgiftene på vann, avløp og renovasjon beregnes etter selvkostprinsippet og skal dekke kostnadene kommunen har ved å produsere tjenestene. Det lages også en budsjettkalkyle som tar med planlagte investeringer og andre kjente endringer i tjenestene.