Spørsmål og svar om kommunale avgifter - Årsavregning vann og avløp.

Vi har samlet informasjon om vann og avløpsgebyrene her.
 

Hvor ofte får jeg faktura?

Vi sender ut faktura 4 ganger i året:

1. termin m/avregning (hvis du har offentlig VA) – faktureres i månedsskifte februar/mars med forfall 30. mars.
2.termin – faktureres i månedsskifte mai/juni med forfall 30. juni.
3.termin – faktureres i månedsskifte august/september med forfall 30. september.
4.termin – faktureres i månedsskifte november/desember med forfall 30. desember.

Jeg har ikke fått faktura og ønsker en kopi

Du kan hente ut kopi av faktura fra Min Kommune

Har du behov for hjelp send gjerne henvendelse på e-post til post@as.kommune.no

Jeg har fått faktura i VIPPS

Dette er noe du selv velger i VIPPS-appen.

Hvis du ikke ønsker å motta fakturer eller se fakturaer i appen, må du slå av disse innstillingene. Åpne VIPPS, gå på profil, velg Regninger og e-Faktura. Her må du skru av eller på varsler etter eget ønske.

Hvordan opprette e-Faktura/avtalegiro el.l.

Etter 1.desember 2021 er "Ja-Takk-Til-Alle" («JTTA/Alltid eFaktura/eFaktura fra alle») grunnlag for distribusjon av alle eFaktura krav fra eFaktura utstedere. Dette gjelder også helt nye faktura (aldri mottatt tidligere faktura fra utsteder). Det er fakturamottaker som vil være mottaker av faktura. Kundene må selv inn i nettbanken og deaktivere JTTA, eller kontakte banken sin, hvis de ikke ønsker eFaktura.

Ubehandlede eFaktura krav vises i alle norske betalingsflater du benytter (nettbanker/Vipps). Det er ingen fare for dobbeltbetaling, siden kravet forsvinner fra andre betalingsflater så fort den er godkjent i den ene.

Det er mulig å reservere seg mot enkeltutstedere, sjekk i nettbanken eller kontakt banken din.

eFaktura «på vegne av» (pårørende/verge) vil ikke lengre være mulig. Faktura blir sendt til fakturamottaker. Nettbanktilbydere kan ha løsninger for å gi fullmakt til andre personer, for å se og behandle eFaktura «på vegne av». Kontakt banken din.

Hvis eFaktura sendes til annen mottaker enn Avtalegirokravet (kan skje hvis kun AG er opprettet), så vil ikke grunnlaget være synlig for den som har mottatt avtalegirotrekket. Grunnlaget vil derimot være synlig som en ikke betalbar eFaktura i nettbanken til eier av kravet (fakturamottaker). Det er viktig at det er fakturamottaker som oppretter både Avtalegiro avtale, for å unngå forvirring med trekk/fakturagrunnlag.

Ta kontakt med banken din ved spørsmål.

Hva skjer hvis jeg ikke betaler innen fristen?

Ved for sen betaling påløper purregebyr i henhold til inkassoloven.

Faktura som ikke blir betalt etter purring, sendes til inkasso for videre behandling. Ubetalte kommunale avgifter til vann og avløp blir sendt videre til skatteoppkreveren for videre behandling.

Forsinkelsesrenter beregnes i henhold til lov om forsinkelsesrente. Renten fastsettes i forskrift utarbeidet av finansdepartementet.

Klage på faktura

Ønsker du å klage på fakturaen må du sende epost til post@as.kommune.no

Det er viktig at fakturaen blir betalt selv om du har klaget på beløpet, ellers vil prisen øke med gebyr til purring og inkasso. Hvis klagen blir tatt til følge vil du få tilbakebetalt beløpet.

Eierskifte

Eierskifte midt i en termin: Kan fakturaen deles mellom kjøper og selger? Oppgjør er privatrettslig og må foretas mellom kjøper og selger, eventuelt via en eiendomsmegler. Det blir ikke foretatt avregning i forbindelse med eierskifte. De kommunale eiendomsgebyrene er ikke knyttet til person, men til eiendom.

Det er til enhver tid tinglyst eier som er ansvarlig for gebyrer tilknyttet eiendommen. Kommunen får automatisk melding om nye eiere når skjøte er tinglyst hos Kartverket.

Fast abonnementsgebyr – hva dekker egentlig det

På din faktura fra kommunen er det et fastledd og en forbruksavhengig del. Fastleddet sørger for at hele den nedgravde infrastrukturen med alle stasjonene underveis; fylleledning fra vannbehandlingsanlegg, høydebasseng, trykkøkningsstasjoner, reduksjonsventiler, pumpestasjoner og avløpsrenseanlegg, blir forvaltet, utbedret, driftet og overvåket 24 timer i døgnet, hver dag hele året.

Det ligger milevis med vann- og avløpsnettet nedgravd, veldig ofte under veier, kabler og annen infrastruktur. Våre dedikerte ansatte jobber kontinuerlig med å forvalte, drifte og utbedre ledningsnettet og stasjonene. Ledningene må spyles og rengjøres jevnlig for at drikkevannet skal holde god kvalitet og avløpsrørene ikke skal tette seg. For å hindre vann på avveier har kommunen et eget lekkasjelytte- team. For å kunne levere trygge tjenester for generasjoner er det viktig at takten på utskiftning av ledningsnettet er høy nok. Kommunen arbeider kontinuerlig med å skifte ut gammelt ledningsnett. 

Vannmåleren din måler hvor mye vann du bruker og dermed hvor stor forbruksdelen av vann- og avløpsgebyr blir. Du kan derfor selv påvirke hvor høy regningen skal bli. Vann og avløp er helt grunnleggende for et fungerende samfunn. Vel verdt å betale for spør du oss.

Hva er det mest vanlige forbruket

En person bruker i gjennomsnitt 50-60 kubikkmeter vann per år (50-60m3). Det tilsvarer cirka 50 000-60 000 liter.

Gjennomsnittlig husholdningsforbruk per innbygger per døgn (liter/person/døgn) er 180 liter.

Kilde: SSB, 2020

Henvendelser

Alle henvendelser som gjelder grunnlag for gebyr rettes skriftlig til post@as.kommune.no

Innbetaling/inkasso - fakturering@as.kommune.no, evt. tlf. 64 96 20 00.
E-faktura/avtalegiro - ta direkte kontakt med din bank.
Ved alle henvendelser må gårds-, bruks- og evt. seksjonsnummer oppgis.

Har du ikke tilgang på e-post, kan skriftlig henvendelse rettes til Ås kommune, PB 195, 1431 Ås