Kapittel 1 Lovhjemmel og formål

§ 1-1 Rett til grunnskoleopplæring
Ås kommunes forskrift om skoletilhørighet er hjemlet i opplæringsloven § 2-6, første ledd: " Elevane har rett til å gå på ein skole i nærmiljøet. Kommunen kan gi forskrift om skolekrinsar (…)". Barn har rett og plikt til grunnskoleopplæring fra det året de fyller 6 år, til de har avsluttet det 10. trinnet, jf. opplæringsloven § 2-1 første ledd. Retten til grunnskoleopplæring gjelder dersom barnet trolig skal være i Norge i mer enn 3 måneder sammenhengende, jf. opplæringsloven
§ 2-1 andre ledd
.

§ 1-2 Barnets beste og barns rett til medvirkning
I de handlinger som angår barn, skal barnets beste vurderes og være et grunnleggende hensyn, jf. opplæringsloven § 10-1 og barnekonvensjonen artikkel 3. Elevene har rett til å medvirke i alt som gjelder eleven selv, jf. opplæringsloven § 10-2 og barnekonvensjonen artikkel 12.

Barns rett til medvirkning skal sikre at barnets beste blir ivaretatt, og barnet skal opplyses om retten, jf. informasjon om medvirkningsretten i brev fra sivilombudet om Barns rett til medvirkning i saker om skoleplassering.

§ 1-3 Nærskole etter adresse
Det er ikke fritt skolevalg i Ås kommune. Eleven tildeles skoleplass ved nærskolen. Skoletilhørighet defineres ut fra elevens folkeregistrerte adresse, der veien eleven er folkeregistrert i avgjør hvilken skole som er elevens nærskole. Vedlegget i denne forskriftens § 6-1 gir en oversikt over nærskoler og sekundærskoler etter veinavn.

§ 1-4 Formål
Forskrift om skoletilhørighet skal sikre at elever tildeles skoleplass i tråd med opplæringsloven § 2-6 første ledd og sørge for god kapasitetsutnyttelse av kommunens skolebygg. Forskriften skal også gi elever, foresatte og skolene god forutsigbarhet ved å angi nærskole og sekundærskole for alle veinavn.

Kapittel 2 Skolekretser

§ 2-1 Barneskoler
Ås kommune har 6 barneskoler og 6 skolekretser: Brønnerud, Nordby, Rustad, Sjøskogen, Solberg og Åsgård.

§ 2-2 Ungdomsskoler
Ås kommune har 2 ungdomsskoler: Nordbytun og Ås ungdomsskole. De elevene som sogner til Brønnerud, Åsgård, og Rustad får skoleplass ved Ås ungdomsskole på 8. trinn. De elevene som sogner til Nordby, Sjøskogen og Solberg får skoleplass ved Nordbytun ungdomsskole på 8. trinn. 

§ 2-3 Rustadtunet
Rustadtunet er en avdeling for elever med betydelige nedsatte funksjonsevner, utviklingshemminger og sammensatte lærevansker. Rustadtunet har eget organisasjonsnummer og registrering i Nasjonalt Skoleregister (NSR). Avdelingen er lokalisert på Rustad skole, men elever fra hele kommunen kan etter søknad og i samarbeid med PPT innvilges skoleplass her.

Kapittel 3 Tildeling av skoleplass

§ 3-1 Innmelding
oresatte melder barnet som skal begynne på 1. trinn inn i skolen via kommunens elektroniske innmeldingsskjema. Frist for innmelding er 1. desember året før barnet skal begynne på skolen.

§ 3-2 Vedtak om skoleplass på nærskolen
Rektor har delegert myndighet til å fatte vedtak om tildeling av skoleplass.

Det fattes vedtak om skoleplass ut barnetrinnet, under forutsetning av folkeregistrert adresse i skolekretsen. Elever som flytter til kommunen i løpet av skoleåret, tildeles plass fortløpende.

Tildeling av skoleplass er et enkeltvedtak og kan påklages innen 3 uker,
jf. forvaltningsloven §§ 2, 28 og 29. En eventuell klage rettes skriftlig til rektor. Dersom rektor opprettholder vedtaket, vil klagen bli oversendt virksomhetsleder grunnskole. Klageinstansen er Statsforvalteren i Buskerud, Østfold, Oslo og Akershus.

Kapittel 4 Fulle alderstrinn – bruk av sekundærskole

§ 4-1 Nærskole og sekundærskole
Sekundærskole er den skolen eleven vil kunne få tildelt skoleplass ved, dersom alderstrinnet ved nærskolen er fullt. En skole er full i nærskoleprinsippets forstand når elevtallet har nådd en viss grense - pedagogisk og bygningsmessig. 

§ 4-2 Kriterier
Dersom et alderstrinn ved en skole er fullt, vil enkeltelever få tildelt skoleplass ut fra disse kriteriene i prioritert rekkefølge:

  1. Søsken på samme skole
  2. Avstand fra elevens folkeregistrerte adresse og til nærskolen.

Dersom alderstrinnet er fullt ved sekundærskolen, velges alternativ skole fra ledig kapasitet ved naboskolene

§ 4-3 Vedtak om skoleplass på sekundærskole
All saksbehandling i tilfeller med fulle alderstrinn gjøres av virksomhetsleder.

Kapittel 5 Skolebytte

§ 5-1 Lovhjemmel
Retten til å søke om skolebytte er hjemlet i opplæringsloven § 2-6 andre ledd: ″Etter søknad kan eleven takast inn på annan skole enn den eleven har rett til å gå på″.
Kommunen kan innvilge plass på en annen skole enn den eleven sogner til, men eleven har kun rett til plass skolen på i nærmiljøet, jf. opplæringsloven § 2-6 første ledd første punktum. I Ås kommune defineres "skolen i nærmiljøet" av denne forskriften § 6-1, jf. opplæringsloven § 2-6 første ledd andre punktum.

§ 5-2 Søknad om å beholde skoleplass ved flytting
Dersom en elev flytter ut av skolekretsen og inn i en annen i kommunen, får eleven rett til skoleplass i den kretsen eleven flytter til. Etter søknad kan kommunen innvilge plass på skolen eleven har gått på før flytting. Det gjøres individuell saksbehandling av hver søknad. Søknaden behandles etter allmennrettslige forvaltningsmessige regler herunder vurdering av barnets beste, og følgende kriterier i prioritert rekkefølge:

  1. Avstanden fra elevens folkeregistrerte adresse til skolen eleven ønsker fortsatt plass ved, er under 4 km.
  2. Elevens dokumenterte særskilte behov, hvor valg av skole har vesentlig betydning for elevens skolegang.
  3. Kapasiteten ved skolen eleven ønsker fortsatt plass ved.
  4. Trafikale forhold

§ 5-3 Søknad om skolebytte fra nærskolen
Etter søknad kan kommunen innvilge plass på en annen skole enn nærskolen.  Det gjøres individuell saksbehandling av hver søknad. Søknaden behandles etter allmennrettslige forvaltningsmessige regler herunder vurdering av barnets beste, og følgende kriterier i prioritert rekkefølge:

  1. Elevens dokumenterte særskilte behov, hvor valg av skole har vesentlig betydning for elevens skolegang.
  2. Søsken på samme skole.
  3. Kapasiteten ved skolen eleven søker plass ved.
  4. Trafikale forhold
  5. Avstanden fra elevens folkeregistrerte adresse til skolen eleven søker til, er under 4 km.
  6. Geografiske forhold; herunder fysisk avstand og topografi.

§ 5-4 Søknadsskjema
Foresatte søker om skolebytte via kommunens elektroniske skjema.

§ 5-5 Vedtak om skolebytte
All saksbehandling i saker om skolebytte etter dennes forskriftens §§ 5-2 og 5-3 gjøres av virksomhetsleder grunnskole.

§ 5-6 Vilkår om egenbetaling av skoleskyss
Kommunen kan stille vilkår om egenbetaling av skoleskyss ved innvilget skolebytte. Det kan ikke stilles vilkår om foreldrebetalt skoleskyss dersom grunnen til skolebytte er å sikre retten til opplæring, jf. opplæringsloven § 2-6 merknad fra Prop.57 L (2022-2023). Husstander med lav inntekt, jf. forskrift til opplæringsloven § 2-4, hensyntas.

Kapittel 6 Vedlegg

Tilhørende denne forskrift er vedlegget ″Skoletilhørighet etter veinavn″. (PDF)
Her finnes oversikt over alle gateadresser med tilhørende nærskole og sekundærskole.

Kapittel 7 Andre bestemmelser

§ 7-1 Forskriften
Endring av forskriften foretas av Hovedutvalg for oppvekst- og kultur.
Forskriften publiseres i Lovdata.

§ 7-2 Ikrafttredelse
Forskriften trer i kraft fra 27.11.2024. Fra samme tid oppheves Forskrift om skoleskoletilhørighet i Ås, vedtatt i kommunestyret 26.02.2014, med endringer 21.06.2017, 21.10.2020 og 29.03.2023.