Ås kommune kunngjør tillatelsesordning for utleie av små elektriske kjøretøy for to år, løpende fra kontraktinngåelse frem til våren 2027. 

Søknadsfrist: fredag 02.05.2025 kl. 13:00.

Interesserte utleiere inviteres til å søke om tillatelse til utleie av elektriske sparkesykler på offentlig grunn i Ås kommune. Tillatelsen vil gjelde i to år fra utleietidspunktet med estimert oppstart medio mai.

Formålet med ordningen er å sikre trygg og effektiv bruk av elektriske sparkesykler, samt å bidra til et klimavennlig og godt lokalmiljø. Utleier som får tillatelse skal betale et gebyr for dekning av kommunens utgifter.

Denne informasjonen beskriver rammene for søknadsprosessen. Vi ber søkerne sette seg inn i vilkårene for tillatelsesordningen og forskrift om utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn i Ås kommune:

Forskrift om utleie av små elektriske kjøretøy på offentlig grunn for Ås kommune

Spesielt ønsker vi å informere om at det er krav om at alle kjøretøy som benyttes i driften av tillatelsen skal være nullutslipp, og at elektriske sparkesykler er omfattet av bilansvarsloven og må ha ansvarsforsikring.

Det er gratis å søke om tillatelse til utleie av små elektriske kjøretøy. Ås kommune dekker ikke søkerens kostnader i forbindelse med søknaden.

Tillatelse og antall sparkesykler

Det gis tillatelse til inntil to utleiere. Hver tillatelse gjelder fra utleietidspunktet og to år frem. 

Det tillates elektriske sparkesykler fordelt på tre soner:

  • Sone 1: Ås sentrumsområde med NMBU-området – maks 300 elektriske sparkesykler
  • Sone 2: Vinterbro-, Nordby- og Solberg-området – maks 300 elektriske sparkesykler
  • Sone 3: Øvrige områder – antallet kan innføres begrensninger ved behov

Se sonene vist i kart her

Regulering av soner og områder

Utleier plikter å følge krav til plassering av små elektriske kjøretøy. Kommunen har ikke ferdigstilt alle områdene og sonene som vil ha restriksjoner, så dette arbeidet pågår og vil bli ferdigstilt til oppstart. I tillatelsesperioden kan kommunen fastsette midlertidige og permanente digitale soner (geofence), som utleier plikter å iverksette overfor brukerne av kjøretøyene. Sonene kan gjelde for hele eller deler av døgnet, bestemte dager eller ukedager, og kan medføre:

  • Forbud eller annen regulering av plassering og parkering
  • Bruksforbud
  • Hastighetsbegrensninger

Kommunen skal varsle utleier skriftlig om nye geofence-områder, og samtidig gi utleier de nødvendige data. Fristen for iverksettelse vil komme frem av varselet, og skal være minst en uke. Utleier skal kunne dele sanntidsdata og historiske data om alle sine kjøretøy med kommunen, og ha nødvendig teknologi for å motta og iverksette geofence-områder.

Kommunen har ikke ferdigstilt områdene og sonene som vil ha restriksjoner, så dette arbeidet pågår og vil bli ferdigstilt til oppstart. 

Plassering av kjøretøy

Utleier forplikter seg til å etterleve gjeldende lover, forskrifter og regler, samt eventuelle fremtidige endringer eller nye pålegg som måtte bli innført.

Informasjon til brukere

Utleier plikter å informere brukerne om god og hensynsfull parkering og oppfordre brukerne til å følge dette.

Håndheving av tillatelsen

Ås kommune kan fjerne og ta i forvaring kjøretøy som er parkert i strid med betingelsene. Gebyret for overtredelse følger satsene ved overtredelse av vegtrafikkloven § 37. 

Kontroll av antallsbegrensning og parkering i geofencede områder gjennomføres blant annet ved bruk av historiske lokasjonsdata. Tillatelsen kan trekkes tilbake ved gjentatte eller grove overtredelser.

Gebyr

Utleier som får tillatelse skal betale gebyr for dekning av kommunens utgifter i forbindelse med administrasjon og tilrettelegging for, samt utgifter til tilsyn og kontroll med utleievirksomheten i samsvar med selvkostprinsippet. Kommunens utgifter for tillatelsesperioden (2 år) er beregnet til totalt NOK 160 000,-. Utgiftene fordeles forholdsmessig mellom utleierne etter antall kjøretøy utleieren får tillatelse til å leie ut. Ås kommune vil sende ut faktura så snart tillatelsen er tildelt. Eventuelle utgifter som kommunen får i forbindelse med fjerning og forvaring av små elektriske kjøretøy inngår ikke i beregningen av gebyret.

Vilkår for tillatelsen

Utleiere må overholde følgende krav:

  • Merking av kjøretøy: Firmanavn og ID skal være tydelig synlig både manuelt og digitalt på de elektriske sparkesyklene.
  • Drift og vedlikehold: Feilparkerte sparkesykler skal fjernes og flyttes i henhold til reglene.
  • Datahåndtering: Utleiere skal gi tilgang til sanntidsdata og historiske data for hvert kjøretøy gjennom et API, i henhold til kommunens krav.
  • Ansvarsforsikring: Alle kjøretøy som benyttes i driften av tillatelsen skal ha ansvarsforsikring i henhold til bilansvarsloven.

Søknadsprosess

For å få tillatelse må utleier oppfylle følgende krav, jf. § 7 i forskriften:

  • Utleiers navn, adresse, organisasjonsnummer, e-postadresse, telefonnummer og kontaktperson
  • Firmaattest
  • Antall elektriske sparkesykler det søkes om tillatelse til
  • Dokumentasjon på at utleier oppfyller gjeldende datastandard som muliggjør toveis datadeling
  • Dokumentasjon på utleiers rutiner og virkemidler for god parkeringspraksis, sikre trygge offentlige rom og klima- og miljøvennlig drift
  • Dokumentasjon på at kjøretøy som skal leies ut i Ås vil respondere korrekt på reguleringer og geosoner som nevnt i § 10.

Krav til søknaden

Søknaden med vedlegg skal skrives på norsk, og all informasjon fra kommunen vil være på norsk. Annen dokumentasjon som vedlegges søknaden, for eksempel sertifiseringer, må være skrevet på norsk eller engelsk.

Åpne søknadsskjema her

Frist og innsending

Søknadsfrist settes til fredag 02.05.2025 kl. 13:00.

Søknad sendes per e-post til post@as.kommune.no og merkes: «Utleie av elektriske sparkesykler på offentlig grunn i Ås kommune 2025-2026, sak 25/02571».

Utvelgelseskriterier

Dersom det er flere enn to søkere som oppfyller minimumskravene, vil utvelgelsen skje etter følgende kriterier:

  • Kvalitet på rutiner for parkering og flytting av sparkesykler
  • Trafikksikkerhet: hensyn til fører, tredjepersoner og lovlig ferdsel
  • Miljøhensyn: levetid, batterityper, avfallshåndtering og utslippsfri drift

Offentliggjøring av tillatelse

Alle som har søkt om tillatelse vil motta informasjon om tildeling eller avslag på søknaden, inkludert hvem som har fått tillatelse. I tillegg vil de som har fått tillatelse bli offentliggjort på Ås kommune sine nettsider. 

Tildelingen skjer i vedtak som kan påklages innen alminnelig klagefrist. Klagen skal sendes post@as.kommune.no innen tre uker fra vedtaket ble mottatt.

Tildelingen kan omgjøres dersom kommunen finner at den er fattet i strid med forskriften eller annet regelverk, herunder saksbehandlingsregler.