Samtidig som resultatet er bedre enn forventet er kommuneøkonomien fortsatt stram og vil kreve at Ås kommune viser nøkternhet også framover.
Høyere skatteinntekt enn forventet
Det økonomiske resultatet er 47 mill. kr bedre enn revidert budsjett. Det skyldes i hovedsak:
• Økt skatteinntekt
• Økt rammetilskudd og andre overføringer. Blant annet koronakompensasjon og økonomisk støtte ved mottak av flyktninger.
Den største årsaken til det positive resultatet er at skatteinntekten ble 35 mill. kr høyere enn budsjettert. Skatteetaten varslet i desember at skatteinntektene ville bli høyere for hele kommunesektoren enn det som var lagt til grunn i statsbudsjettet. Veksten i Ås kommune var på 11,5 %, mens landet fikk en vekst på 12,7%. Skatteveksten henger sammen med avregning av skatten året før
- Dette resultatet er vi fornøyde med, men selv om det er bedre enn først forventet er kommuneøkonomien vår fortsatt stram og krever at vi viser nøkternhet også framover. Vi har lagt bak oss et ekstraordinært år hvor arbeid med pandemien og mottak av et stort antall flyktninger har krevd mye ressurser utover ivaretakelse av alle andre kommunale oppgaver. Vi kan nok en gang se tilbake på et år preget av en samlet og god laginnsats. Det er all grunn til å takke alle ansatte for godt utført arbeid gjennom et svært krevende 2022 sier kommunedirektør Tom-Arne Tørfoss.
Usikkerhet rundt støtte
Pandemien førte til stor usikkerhet rundt både kommunens inntekter og utgifter i 2022. Vi har hatt økte utgifter på grunn av korona og det har vært usikkert hvor mye kommunen ville få dekket. I november ble det kjent at Ås kommune fikk 18 mill. kr ekstra i koronakompensasjon for 2022.
Ås kommune har tatt imot 121 nye flyktninger i 2022, og dette påvirker også økonomien til mange av kommunens enheter. De endelige inntektene til dekning av disse utgiftene ble først kjent mot slutten av året.
Behov for nøkternhet
Kommunens stramme økonomiske situasjon har krevd nøkternhet. Flere tjenesteområder har merforbruk som følge av økte kostnader knyttet til pandemi og mottak av flyktninger. Men tjenesteområdene styrer samlet sett i balanse dersom man tar hensyn til kompensasjon for koronautgifter og tilskudd til mottak av flyktninger. I et utfordrende år har enhetene styrt godt innenfor stramme rammer.
Den stramme økonomien til kommunen skyldes blant annet store investeringer og gjeld. I fjor hadde kommunen en gjeld på 127 % av driftsinntektene. For å sikre en langsiktig bærekraftig økonomi har kommunestyret vedtatt at kommunens lån maksimalt kan ligge på 106%. Det er derfor viktig for kommunen å få redusert gjelden slik at den kommer innenfor den finansielle handlingsregelen som er politisk bestemt.
Stabil økonomi for gode kommunale tjenester
Kommunestyret har vedtatt at egenfinansieringen av kommunens investeringer skal økes i kommende planperiode. Derfor er det nødvendig at kommunen kan sette av overskuddet til å øke våre reserver. Med økt egenfinansiering av investeringer fremover vil kommunens gjeld reduseres. Dette er viktig for å sikre en robust kommuneøkonomi som kan legge til rette for gode kommunale tjenester fremover.
Ås kommune forventer ikke samme positive regnskapsresultat de neste årene. Vi kan ikke regne med like høye skatteinntekter i 2023. Dessuten vil økte renter og økt pris- og lønnsvekst utfordre økonomien. Derfor må vi fortsette med en stram økonomistyring i kommunen vår.
Regnskapet er sendt til revisjon. Det vil bli behandlet i formannskap og kommunestyre i mai, sammen med årsmeldingen for 2022.