Hjemmel: Fastsatt av HOK 21.08.2024 med hjemmel i lov 9. juni 2023 nr. 30 om grunnskoleopplæringa og den videregående opplæringa § 2-2.
§ 1 Formål og virkeområde
Forskriften gjelder pliktig grunnskoleopplæring etter opplæringsloven § 2-2.
Forskriftens formål er å regulere i hvilket omfang, og i hvilke tilfeller, elever kan søke om permisjon fra skolen. Forskriften gjelder for elever ved grunnskolene i Ås kommune.
§ 2 Forsvarlighet
Permisjon fra pliktig opplæring kan bare gis dersom eleven får en opplæring som samlet sett er forsvarlig.
§ 3 Omfang av permisjon
Foresatte kan søke om permisjon for eleven. Som hovedregel vil det ikke innvilges permisjon mer enn 10 skoledager per skoleår.
§ 4 Grunnlag for permisjon
§ 4.1 I vurderingen av om opplæringen samlet sett er forsvarlig, vil det blant annet bli vektlagt:
a) Hva som er det beste for eleven, og hva eleven selv mener
b) Trinnets undervisningsopplegg i permisjonstiden
c) Gjennomføring av prøver eller kartlegginger
d) Elevens fraværshistorikk
e) Elevens behov for tilrettelegging og oppfølging
§ 4.2 Det gis i hovedsak ikke permisjon i perioder med forberedelser og gjennomføring av:
a) Nasjonale prøver, og andre statlige kartleggingsprøver
b) Eksamener, og prøveeksamen
c) Viktige vurderingssituasjoner på ungdomsskolen
§ 4.3 Det kan innvilges permisjon for:
a) Spesielle arrangementer og markeringer (politisk arbeid, organisasjonsarbeid og familiebegivenheter)
b) Idrettslig eller kulturell konkurranse eller stevne på høyt nivå
§ 4.4 Permisjon elever har krav på: Medlemmer av trossamfunn utenfor Den norske kirke har rett til permisjon på sitt trossamfunns helligdager i tråd med oppl. §2-2 femte ledd, dersom de søker om permisjon.
§ 4.5 Det gis som hovedregel ikke permisjon til ferie.
§ 5 Saksbehandling
Søknad om permisjon må sendes skolen minimum to uker før planlagt fravær, med mindre søknaden gjelder uforutsette hendelser.
Permisjoner med varighet på inntil en dag kan innvilges av kontaktlærer, begrenset til inntil tre dager per skoleår. Permisjoner med varighet 2- 10 dager kan innvilges av rektor, men fortsatt slik at antallet permisjonsdager som hovedregel ikke overstiger 10 dager i løpet av et skoleår.
§ 6 Foreldreansvar
Dersom elever får permisjon fra opplæringen, påtar foresatte seg ansvaret for opplæringsplikten i dette tidsrommet. Det foreligger ingen rett for eleven til å få erstattet den undervisningen eleven mister under permisjonen Dette gjelder også spesialundervisning, selv om den er gitt som årstimer.
Permisjon fra grunnskoleopplæring gir avkortet rett til grunnskoleopplæring. Dette gjelder også dersom eleven har enkeltvedtak om individuelt tilrettelagt opplæring.
Der hvor foresatte med felles foreldreansvar og delt fast bosted som søker permisjon, må begge foresatte undertegne søknaden
§ 7 Klagerett
Behandling av søknad om permisjon er et enkeltvedtak som det kan klages på. En eventuell klage sendes til skolen v/rektor. Frist for å klage er 3 uker fra vedtaket kom frem til klager. Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus er klageinstans for klage på vedtak etter opplæringsloven.
Vektige grunner kan f.eks. være spesielle arrangement eller markeringer i forbindelse med familie, deltakelse i politisk arbeid, organisasjonsarbeid eller deltaking i idrettslig eller kulturell konkurranse / stevne / treningssamling på regionalt, nasjonalt eller internasjonalt nivå. Dette gjelder også for utøving av sentrale verv i politiske eller andre landsdekkende organisasjoner / politisk arbeid på nasjonalt eller internasjonalt nivå.