Inne på kommunalteknisk avdeling sitter teamleder ved drift på kommunalteknikk Kim Andre Sogstad og følger med. 

På skjermene ser han status for hvor mye vann det er i magasinene ved vanntårnene Vardåsen, Bollerud og Aschjemskogen.

Alt styres digitalt. Her kan kommunen følge med på status her og nå, og trendene for vannforbruk over tid.

– Det er ganske lett for oss å se når det begynner å gå mye vann til hagevanning, forteller Sogstad.

Økt forbruk på kvelden

På skjermen ligger kurven med forbruk ganske jevnt på dagtid, døgn etter døgn. Men på kveldstid er det en tydelig tendens. Etter hvert som perioden med varmt og tørt vær strekker ut, går det mer og mer vann på kvelden og natta.

– Vi ser at forbruket stiger gradvis. Det kommer av at flere og flere begynner å bruke spreder, eller lar slangen ligge og renne over tid. Er det lekkasje, kommer det økte forbruket brått. Så det er et helt annet mønster, sier Kim.

Vurderingen av når innbyggerne må få beskjed om å bruke mindre vann i hagen, tas fortløpende. 

Kommunen har ansvar for at det i utgangspunktet skal være nok vann i magasinene til at en vannlekkasje eller brann kan håndteres greit. Innbyggere skal ha drikkevann i springen, og nok til å spyle ned i toalettet.

Når den tørre perioden kommer, går det gradvis mer og mer vann på kveldstid.

 

Innbyggere i Ås følger opp

Når kommunen gir beskjed om å begrense vanningen, ser Kim på kommunalteknikk at det gir effekt.

– Den største effekten kommer døgnet etter at vi har informert. Antagelig fordi det tar litt tid å nå ut til alle i Ås. Kanskje går til og med informasjonen litt sånn fra nabo til nabo, funderer Kim.

For å følge med anbefaler han å laste ned innbyggerappen Civis til telefonen.

– Vi bruker Civis til å informere innbyggere direkte om  det som vi ønsker at flest mulig skal vite om, når det ikke er akutte hendelser. Det å sende SMS som går til alle folkeregistrerte innbyggere, koster mye penger.

SMS brukes allikevel en del selv om det er kostbart. Men da gjerne mer målrettet til det området som er direkte rammet, for eksempel ved en vannlekkasje.

– Folk i Ås skal være trygge på at vi bruker SMS varsling ved alvorlige hendelser. Men for mer generelle oppdateringer er det Civis vi bruker, forklarer Sogstad.

Fortsatt restriksjoner

De siste dagene har det kommet godt med nedbør. Folk har vært flinke til å begrense vannbruken utendørs. Hvorfor slippes da ikke restriksjonene opp?

– Vi hadde nettopp et møte om det, og kikket litt på hvordan været ser ut fremover. Det kan se ut til at det kommer en ny periode med varme og tørke om kort tid, så da valgte vi å beholde restriksjonene enn så lenge, forteller Kim.

Sogstad forsikrer om at det vil bli gitt informasjon når det ikke lenger er behov for restriksjoner.

– Blir det en stabil periode hvor vi ser at magasinene er jevnt fulle, så slipper vi opp.

Vær obs på vannbruk

– Vi oppfordrer generelt folk til å være bevisste på bruk av vann. Også i de periodene det ikke er restriksjoner. En etablert plen klarer seg for eksempel greit gjennom ganske lange tørkeperioder, sier Kim.

Det å ha et fornuftig forbruk av vann er bra for både miljøet og lommeboka.

– Rent vann er en begrenset ressurs vi ønsker at brukes med respekt. Også betaler du jo for hver liter du bruker, inkludert avløp. Så det kan være smart å tenke litt på at det går mye mer vann enn normalt, når du setter på spreder eller lar slangen renne, avslutter Sogstad.

Lurer du på hva som er lov og ikke når det er restriksjoner?

Les mer om hva som er lov av vanning i hagen på kommunens nettside