Portrett Sümeyra
Sümeyra Emektar har bodd i Norge i to år, hatt språkpraksis i Ås kommune og er student ved Ås læringssenter. Foto: Privat

10 tips til deg som kommer fra utlandet til Norge!

Sümeyras tekst er en hjelpende hånd for de som nå er i samme situasjon som hun selv var i for to år siden - fersk og bittelitt forvirret over uskrevne lover og regler i et fremmed land:

"Husker du når du følte deg norsk første gangen? Var det når du likte å spise brunost? Eller når du gikk en skogtur på en søndag? Det å føle seg norsk, betyr at man er glad i landet og føler tilhørighet.

Jeg har bodd i Norge i to år, og stortrives godt her. Likevel det er ikke alltid så lett å forstå dette landet og de som bor her.

Her er ti tips til hvordan man skal forstå Norge og nordmenn."

Første tips; Husk å ta med matpakke!

Husk å ta med mat når gå på jobben eller skolen. Hvis du kommer fra et land hvor det er vanlig å spise lunsj på restauranter, vil du sannsynligvis bli skuffet. I Norge er det ikke tradisjon å spise lunsj ute.

Andre tips; Kle deg etter været!

Du har sikkert hørt dette «det finnes ikke dårlig vær, det finnes bare dårlige klær». Nordmenn er alvorlige når de sier dette. De mener virkelig at Norge ikke er et kaldt land.

Hvis du bare har på deg vanlige tynne klær, kommer du til å fryse. Men for en som ikke er født i Norge, kan det være vanskelig å forstå. For her i Norge er det vanlig at barn sover ute i vogn også om vinteren.

Tredje tips; Sjekk tilbud før du handler

Europeere mener at Sverige er et veldig dyrt land. Men nordmenn reiser dit for å kjøpe billig mat! Fordi Norge er så dyrt at det lønner seg å kjøpe fra Sverige. Derfor; følg med på salg og tilbud før du kjøper.

Last ned Apps fra butikkene og sjekk prisene og rabattene på forhånd. Hvis du er student og ikke har fast jobb, er dette spesielt viktig, med mindre vil du være pengeløs BLAKK på slutten av
måneden.

Fjerde tips; Lær uskrevne regler!

Å la være kan koste mye penger i Norge. Hvis du gjør noe, bør du studere reglene! Hvis du glemmer å betale for parkering, risikerer du å få en bot på 500 kr for bare 5 minutter.

Femte tips; Snakk om været!

Hvis du ønsker å komme i kontakt med nordmenn, følg med på værmeldingen! Snakker du med en nordmann vil temaet garantert komme opp der. Lær deg noen flere ord enn lyst, mørkt, regn og sol.

Kan du dette, vil samtaler garantert flyte lettere. For eksempel strålende, oppholdsvær (når det ikke regner), ruskevær (når det blåser og-regner mye), gråvær (trist), klarvær (uten skyer) og, finvær.

Sjette tips; Fortsett å holde avstand på bussen – også etter korona!

Ikke sett deg ved siden av noen andre på bussen eller toget, med mindre du må. Spesielt hvis du kommer fra en by hvor kjøretøyene er proppfulle, kan dette være vanskelig å forstå. Mens et tomt sete bare betyr et tomt sete for deg, kan nordmenn føle det ubehagelig og litt for intimt særlig hvis det er andre ledige seter.

Syvende tips; Husk å si «hei» på de riktige stedene

I Norge hilser man ikke på ukjente på gata, i butikker, på buss, tog eller på kafe.

Har du lyst til å komme i kontakt med noen, kom deg ut på tur! Nordmenn hilser, nikker og smiler alltid til hverandre på tur i skogen, på fjellet eller på skitur.

Åttende tips; Husk refleks!

Hvis du ser en nordmann som har på seg refleks på armer, ben, hode, fot og jakke samtidig, tenker du kanskje at «Han eller hun må være gal». Det er bare fordi du ikke kjenner det norske mørket. Tro meg, det er bedre å se gal ut med reflekser enn å være død.

Niende tips; Vent med å invitere nordmenn hjem til deg

Ikke invitere kolleger eller nye bekjente hjem på middag første gang du møter dem! Fordi en hjemmemiddag i Norge er, ikke begynnelsen på et forhold, men noe man først gjør når man er trygge på hverandre, og det tar litt tid i Norge. Ta heller en tur på kafé eller i skogen.

Tiende tips; Husk å si takk, men du må gjøre det på riktig måte

Vær forsiktig når du takker nordmann. Ikke si "takk for alt". Hvis du tenker på engelsk og sier "takk for alt" i stedet for "thank you for everything", forandres nordmenns ansiktsuttrykk. Fordi nordmenn bruker dette uttrykket i begravelser og på gravsteiner. "Tusen takk" er mer enn nok for de levende ;)

Hvis du er veldig takknemlig, kan du heller gjenta tusen takk flere ganger.

Tusen tusen tusen takk for du leser. Lykke til videre i Norge!